BIOGRAFIJA


Mecosopran Marija Jokovic vec godinama intezivno nastupa na pozorišnim i koncertnim scenama širom Evrope. Počela je pevačku karijeru kao stalni član flamanske opere u Antwerpenu i Gentu u Belgiji, a zatim širila svoj repertoar redovno gostujuci u pozorištima u Insbruku, Beču, Hajdelbergu, Frajburgu, Oldenburgu i Luksemburgu. Ostvarila je niz značajnih uloga pevajuci mecosopranski fah, a neke od najznačajnijih su: Dorabella (Cosi fan tutte), Cherubino (Le nozze di Figaro), Idamante (Idomeneo), Sesto i Annio (La clemenza di Tito), Adina (Adina- Rossini), Giulia (La scala di seta- Rossini), Fenena (Nabucco), Hänsel (Hänsel und Gretel), Nansy (Albert Herring- Britten), Waltraute, Brangäne i Treca dama.
Saradjivala je sa dirigentima kao sto su Simon Rattle, Paul McCreesh, Dimitri Jurowski, Eliahu Inbal, Antonino Fogliani i reziserima poput: Mariame Clément, Nigel Lowery, Tatjana Gürbaca, Brigitte Fassbaender i ostvarila čitav niz nastupa sa značajnim orkestrima u Belgiji, Italiji, Nemačkoj, Austriji i Južnoj Koreji.
Zandonaijeva opera Francesca da Rimini u kojoj je nastupila kao Altichiara snimljena je za CPO, a Rosinijeva opera Semiramide, u kojoj je takodje bila solista, za "Naxos Records”.
Ucestvovala je na razlicitim muzickim letnjim festivalima: na Festivalu Rosini u Wildbad-u tumačila je naslovnu ulogu u Rosinijevoj operi Adina, a kao Dorabella gostovala je na Mecklenburg - Vorpommern festivalu i u zamku Weikersheim u Nemačkoj. Pevala je naslovnu ulogu u operi "Snežna kraljica" u zamku Esterházy u Ajzenštatu (Austrija) pod pokroviteljstvom Ane Netrebko. Na 3. i 4. Festivalu klasicne muzike u Lehu (Austrija) pojavila se kao Amor (Orfeo ed Euridice - Gluck) i kao solistkinja Hendlovog Mesije i Mozartovog Rekvijema. Na muzickom festivalu u Šaki (Sicilija) pevala je solo alt u Pergolezijevom delu Stabat Mater.
U teatru bečkog dvorca Šenbrun ostvarila je niz značajnih uloga medju kojima su: Orfej ( “Orfeo ed Euridice- J. Haydn), Costanza ("L'isola disabitata"- Haydn), Celia ("La fedeltà premiata"- Haydn), Lola i Mamma Lucia ("Cavalleria Rusticana"-P. Mascagni).
Sa simfonijskim orkestrom RTS-a pevala je kao solista u Bahovoj h-mol misi, Hendlovom Mesiji i na Novogodisnjem koncertu 2018 u Sava Centru.
Pobednica je internacionalnog operkog takmičenja Kamerne opere dvorca Rajnsberg, kao i takmičenja u Vajkershajmu u Nemačkoj i finalista je takmicenja Francisko Vinjas u Barseloni.
Na turnejama u Južnoj Koreji 2009 i 2010 nastupala je kao solosta Bečke državne opere izvodeći poznate mecosopranske arije.
Marija Jokovic je studirala solo pevanje na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu u klasi Ljudmile Gross-Popovic, a usavrsavala se na postdiplomskim i magistarskim studijama na Univerzitetu za muziku i scenske umetnosti u Beču u klasi prof. Gabriele Lechner. Paralelno je studirala italijanski jezik i knjizevnost na filoloskom fakultetu u Beogradu. Prvi operski repertoar je počela da gradi kao član Operskog Studija pri Narodnom Pozorištu u Beogradu gde je izmedju ostalih tumacila ulogu Fidalme (il marimonio segreto). Pohadjala je masterklaseve kod renomiranih operskih pevaca kao sto su Brigitte Fassbaender, Raul Gimenez i Marijana Mijanovic.